potápěčský klub

Zdeněk Joukl: Klub Skorpen Přerov loni oslavil 50 let

07.05.2011 10:05

https://prerovsky.denik.cz/ostatni_region/zdenek-joukl-klub-skorpen-prerov-loni-oslavil--let.html

Zdeněk Joukl: Klub Skorpen Přerov loni oslavil 50 let

Zdeněk Joukl, předseda Klubu ploutvového plavání Skorpen Přerov.

Zdeněk Joukl, předseda Klubu ploutvového plavání Skorpen Přerov. Autor: DENÍK/David Klein

7.5.2011 10:05

Přerov /ROZHOVOR/ – Sport, který není přerovské veřejnosti příliš známý, a přesto má své místo na regionální mapě, je sportovní potápění. To má ve městě dokonce už padesátiletou tradici. Proto jsme se sešli s předsedou klubu Skorpen Přerov Zdeňkem Jouklem a popovídali si o začátcích tohoto sportu vůbec a také úspěších přerovských barev.

 
 
 

 

Kam až sahá historie přerovského klubu?

Klub byl založen v roce 1960 a loni na podzim jsme oslavili padesát let. Prvním předsedou byl Rudolf Neuls starší, postupně se poté předsedové střídali. Já jsem byl jedním ze zakládajících členů klubu, který byl v té době ve Svazarmu (Svaz pro spolupráci s armádou, pozn. red.). Postupně jsme začali ovládat ploutve, šnorchl a brýle, potápěli se a postupem času i s přístroji. Začaly se vymýšlet i různé disciplíny, ve kterých se závodilo.

 

Kdy bylo první oficiální měření sil mezi jednotlivými oddíly?

První závody byly v roce 1963 ve Vsetíně. Začínalo se ve volné vodě a postupně se přecházelo do bazénů. Jako tento sport, i samotné disciplíny se začaly vyvíjet. Nyní se závodí jak v plaveckých disciplínách, tedy 50, 100, 200, 400, 800 a 1500 metrů na hladině, tak i 50 metrů pod vodou na nádech, 100, 400 a 800 s přístrojem. Plavou se ještě štafety na 4×100 nebo 4×200 metrů. Dále orientační závody pod vodou, tak zvaný M kurz, Hvězda, Sjíždění a Monk a závody v distančním plavání na volné vodě od osmi set metrů do dvaceti kilometrů.

 

Pod jakou federací plavete?

Jsme členové svazu potápěčů Moravy a Slezska, který je součástí svazu potápěčů České republiky. Ten je registrovaný u organizace CMAS, která sdružuje všechny registrované státy, které pak vypisují různá mistrovství.

 

Kdy se dostal tento sport do podvědomí veřejnosti?

U nás jsme začali s masivním plaváním dětí v roce 1979, jak se otevřel bazén. Měli jsme kolem 120 dětí. To ale také byly jinačí podmínky, než jsou dnes.

 

Existuje v tomto sportu nějaká reprezentace?

To víte, že ano.

 

A dotáhli to někteří z vašich svěřenců třeba až tam?

Z našich řad vyšlo několik reprezentantů. Byli to Martin Bočinský, Michal Zbořil, Jan Chmelař, několikanásobní mistři světa, a někteří další, kteří plavali mezinárodní závody. Například Chmelař je členem štafety, která stále drží jeden z československých rekordů.

 

Padla zmínka o mezinárodních závodech. Kam se jezdilo?

Jako klub jsme se účastnili mezinárodních závodů většinou v německém Blauenu a na území republiky různých přeborů a mistrovství. V dnešní době absolvujeme všechna tři kola Moravskoslezské ligy mládeže v ploutvovém a rychlostním plavání a účastníme se republikového poháru v distančním plavání. To jsou závody na otevřených vodách, kde se plave víc jak 1000 metrů.

 

Pořádá klub Skorpen Přerov nějaké závody?

V Přerově jsme pořádali většinou krajské přebory, dvakrát mistrovství republiky dospělých a v roce 1994 mistrovství republiky mládeže. Teď pořádáme vždy nějaké kolo Moravskoslezské ligy. Po třech kolech vyjdou tři nejlepší oddíly a ty se utkají mezi sebou ve finále.

 

Kde se ta finále konají?

Po celé republice, každý rok někde jinde, ale vždy na padesátimetrových bazénech ve všech kategoriích. Pro dospělé je finále prakticky už dlouholetý závod v Olomouci – mistrovství republiky družstev. Dřív se jej náš klub účastnil, ale letos už ne.

 

Pročpak?

Všechny náklady si kluby hradí sami. Náš rozpočet látáme horkou jehlou, za podpory grantů města Přerova, Olomouckého kraje, dárců sympatizujících s naším klubem a klubovými příspěvky.

 

Je to tedy finančně náročný sport?

Finančně náročné to je kvůli tomu, že potřebujete bazén. Navíc závodíme se speciálními ploutvemi, které stojí od tří až do padesáti tisíc.

 

Kolik máte trenérů v klubu?

Máme šest trenérů a tři cvičitele. Někteří z nich jsou i rozhodčí tohoto sportu. Za jejich pomoci je klub v provozu.

 

Jaký je zájem mládeže o tento sport?

Máme u nás třicet dětí různého věku, ale chtělo by to víc, aby bylo na závody z čeho vybírat.

 

Kdyby se zájemci chtěli přijít na vás podívat, tak kdy mají možnost?

Tréninky máme v pondělí od 17 do 19 hodin, ve středu máme dráhu při plavání veřejnosti od 18 do 19 hodin a ve čtvrtek opět od 17 do 19 hodin.